Huis verhuren regels

Bent u geïnteresseerd in het verhuren van uw tweede woning? Het verhuren van uw woning kan een slimme investering zijn. Momenteel is de vraag naar woonruimte erg groot. Een aantal zaken zijn erg belangrijk bij het verhuren van uw tweede huis. We nemen deze hieronder door.

Hypotheek tweede huis

De hypotheek van uw tweede huis is anders dan de hypotheek van uw eerste woning waar u verblijft. De hypotheekrente van uw tweede huis is niet aftrekbaar. Daarnaast ligt het rentepercentage van uw tweede woning vaak hoger en is er een maximaal hypotheekbedrag. Zo dient u bijvoorbeeld bij het afsluiten van een tweede hypotheek eigen geld mee te brengen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de overwaarde van uw eigen huis meebrengen.

Wanneer u uw tweede huis gaat verhuren dient u ook toestemming te hebben van de hypotheekverstrekker.

Goed om over na te denken bij de verhuur

Bedenk van te voren of u uw woning helemaal wilt verhuren of bijvoorbeeld gedeeltes van de woning. Denk daarnaast ook na of u de woning tijdelijk wilt verhuren of voor onbepaalde tijd. Dit zijn belangrijke beslissingen om vroeg te maken. Voordat u uw woning in de verhuur zet, is het ook noodzakelijk om aan uw gemeente de regels op te vragen voor verhuur. Iedere gemeente heeft namelijk andere regels voor woningverhuur. U kunt dan op tijd eventuele vergunningen regelen.

Huurcontract opstellen

Wanneer u uw tweede huis gaat verhuren, is het verstandig om een waterdicht huurcontract op te stellen. U heeft de keuze uit tijdelijke verhuur of langdurige verhuur. In het contract staan verschillende zaken om de risico’s te beperken. Hierin staan bijvoorbeeld een beschrijving van de ruimte, de betaaltermijnen, de looptijd, de opzegging, eventuele extra kosten en andere afspraken. Het is dan ook verstandig om het huurcontract op te stellen met een ervaren verhuurmakelaar. U komt dan niet later voor onaangename verrassingen te staan.

Tijdelijke verhuur contract

Bij een contract voor tijdelijke verhuur, verhuurt u de woning voor maximaal twee jaar. Het is dan wel belangrijk om maximaal 3 en minimaal 1 maand voor het einde van de huurtermijn het contract op te zeggen. Anders wordt deze namelijk automatisch verlengd en krijgt de huurder huurbescherming,

Langdurige verhuur contract

Bij langdurige verhuur kunt u een contract maken voor een bepaalde tijd van meer dan 2 jaar. Wanneer de huur niet wordt opgezegd, loopt het huurcontract door voor onbepaalde tijd.

Welke huurprijs kunt u vragen?

Wanneer u uw tweede huis verhuurt in de vrije sector, kunt u geheel zelf de huurprijs bepalen. Ieder jaar heeft u de mogelijkheid om de huur te verhogen, maar dit dient u wel minstens twee maanden van tevoren schriftelijk aan de huurder te laten weten. Dit is echter alleen toegestaan wanneer de woning ook aantoonbaar verbeterd is.

Verzekering van uw tweede huis

Het is goed om bij de verzekeraar na te gaan of zij ook verhuurwoningen verzekeren. Niet alle verzekeraars doen dit namelijk. Dit komt doordat verhuur een hoger risico met zich meebrengt. Het tarief is dan ook vaak hoger en niet alles wordt gedekt. Veel verhuurders nemen een opstalverzekering en eventueel ook een inboedelverzekering.

Wanneer moet ik mij inschrijven bij de KVK

Niet altijd hoeft u zich in te schrijven bij de KVK. Dit hoeft alleen als u bedrijfsmatig woningen verhuurt. Dan wordt u aangemeld bij de Belastingdienst. Ook moet u ingeschreven staan bij de KVK wanneer u diensten aanbiedt bij de verhuur van uw woning. Dit houdt bijvoorbeeld schoonmaak, ontbijt, diner of andere diensten in.

Wanneer u zich inschrijft bij de KVK heeft u de keuze uit een rechtsvorm. De keuze is afhankelijk van de rechtsvorm die het beste bij u past.

Belasting bij de verhuur van uw woning

Het tweede huis die u bezit wordt onder uw vermogen in box 3 geplaatst. De waarde die u dient op te geven in box 3 is de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar waarover u aangifte doet met de hypotheekschuld eraf. Belasting betaalt u over het vermogen boven €50.000 per persoon. De opbrengsten van de verhuur hoeft u niet op te geven in box 3.

Tijdelijk mijn eigen woning verhuren (uw 1e huis)

Wilt u uw eigen woning tijdelijk verhuren tijdens bijvoorbeeld een vakantie? Dan blijft deze woning uw eigen woning, maar er zijn wel een paar zaken waar u dan op moet letten.

Huurinkomsten en belasting bij uw eigen woning verhuren

Bij uw aangifte inkomstenbelasting vult u het eigenwoningforfait in, maar ook de huurinkomsten. Hier trekt u de kosten die u maakt voor de woningverhuur vanaf, bijvoorbeeld gas, water en elektriciteit of schoonmaken. Er wordt belasting berekend over 70% van de huurinkomsten.

Wanneer u meer diensten aanbiedt bij de verhuur zoals het verzorgen van ontbijt, diner of linnengoed, dan kan de huuropbrengsten belast zijn in box 1 als overig werk of als winst uit onderneming. Dit hangt af van de hoeveelheid arbeid. U dient dan ingeschreven te staan bij de KVK.

Woning verhuren bij ervaren verhuurmakelaar

Denkt u eraan om uw tweede huis te verhuren? Brick Vastgoed is een ervaren verhuurmakelaar. Wij adviseren u graag bij de verhuur van uw woning. We weten namelijk dat hier veel bij komt kijken. Daarom is het extra belangrijk dat er iemand mee kijkt met ervaring. Hiermee kunt u goed en onbezorgd uw woning in de verhuur zetten.